Információk az Aloe veráról


aloeveraAz Aloe vera trópusokon őshonos növény, melynek története az időszámításunk előtti időkre nyúli vissza.  A fáraók az élet elixírjének tartották, Kleopátra szépségét, valamint Nagy Sándor seregeinek sikerét is e növénynek tulajdonították.

A tudomány mai állása szerint mintegy 250 féle, az emberi szervezet számára hasznos alkotóelemet, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, fehérjéket, szénhidrátokat, valamint aminosavakat tartalmaz. E nyomelemek egymás hatását felerősítve biztosítják az emberi szervezet számára a mindennapi élethez szükséges tápanyagokat. Hatóanyagai a vizet tekintve  négyszer gyorsabban szívódnak fel az emberi szervezetben, eljutva ezáltal a szervezetünket alkotó sejtekhez.

Az Aloe vera leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatásáról ismert. A növény magas enzimtartalommal rendelkezik, ezért ritka és értékes enzimforrásnak tekinthető. Az enzimek alapvető fontossággal bírnak a szervezet számára mind a tápanyag-felszívódási, mind a méregtelenítési folyamatokban játszott szerepük miatt. A növény hatóanyagai csökkenthetik a gyógyszerek mellékhatásait, jótékony hatással vannak az immunrendszerre, a gyomor és béltraktus szabályzására, valamint a vese, máj- és epehólyag-funkciókra.

Külsőleg alkalmazva jótékony hatású az ízületi és reumatikus fájdalmakra, allergiás problémákra, valamint különféle sérülésekre, (pl.: égési sebekre), valamint gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát, ezenkívül elősegíti a bőr regenerálódását, hámosodását.

Az Aloe vera hatásai

Hosszú ideig az emberek kizárólag a levél külső részében található aloint alkalmazták szárított por formájában hashajtó és féregirtó szerként. A levél belsejében található gélt, mint elsősegélynyújtó szert is felhasználták a mindennapos otthoni sérüléseknél. (pl. vágási, égési sérülések emésztés segítése, bőrápolás).

Az Aloe vera külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható, mely jótékony hatásait tekintve az alábbiakban foglalható össze:

  • fertőzésgátlás, fertőtlenítés, gyulladáscsökkentés
  •  tisztítás, méregtelenítés
  • immunrendszer erősítés, idegnyugtatás, fájdalomcsillapítás
  • sebgyógyítás, antioxidáns hatás

Külsőleg alkalmazva:

Az Aloe vera leveléből kivont friss gél jótékony hatását egyrészt az ízületi és reumatikus fájdalmak, allergiás problémák, másrészt különféle sérülések (pl.: égési sebek) terén fejti ki, valamint gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát, továbbá elősegíti a bőr regenerálódását, hámosodását.

Belsőleg alkalmazva:

A folyékony, ivásra alkalmas Aloe vera gél számos vitamin és ásványi anyagot tartalmazó elsőrendű táplálék-kiegészítő; az immunrendszer, a gyomor és béltraktus kiváló szabályozója (jótékony hatással van az immunrendszer erősítésére, valamint segíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését). Aktiválja és serkenti a vér- és nyirokkeringést, a vese-, máj- és epehólyag funkciókat. Enyhíti az arthritiszes és reumás fájdalmakat, továbbá jótékony hatása a pszichés státus, és fizikai állóképesség terén is megfigyelhető.

Az Aloe vera ezen kívül jótékony hatással van az emésztés, és a táplálék felszívódásának folyamtára, valamint testünk és közérzetünk egyensúlyának biztosítására.

Az Aloe verából készült készítmények testünk öngyógyító képességére gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően kiemelt szerepet töltenek be egészségünk fenntartásában, azonban önmagukban nem helyettesíthetik a hagyományos orvosi terápia által előírt gyógyszereket, illetve gyógymódokat.