Kutatási eredmények az emu olaj hatásaival kapcsolatban


Az emu olaj Ausztrália “nemzeti terméke”, melynek hatásait évtizedek óta számtalan kutató keresi, kereste. A következő sokorkban azokat igyekeztünk összeválogatni, melyek az emu olaj legfontosabb tulajdonságait kutatták.

Peter Ghosh a Sydney Egyetem professzora (csont és izületi specialista) laboratóriumi kisérleteiben az emu olaj izületi gyulladás csökkentő hatásait kutatta. Eredményei szinte hihetetlenek voltak. Néhány napos kezelés után a kezdeti gyulladt területen már csak minimális duzzanat volt látható. Az emu olaj nagy mennyiségű linolenic savat tartalmaz, mely összetevőről köztudott, hogy csökkenti az izületi fájdalmat, illetve oleic savat, mely összetevőnek helyi gyulladás csökkentő hatása van a bőrszöveten.

Sok olajat tartalmazó kozmetikai szer eltömíti a pólusokat, pattanásokat okoz és kedvezőtlen feltételeket teremt a bőrnek. A houstoni University of Texas Medical School pórus-telítődési vizsgálatának eredményei szerint “az emu olajat olyan anyagnak kell tekinteni, mely nem valószínű, hogy pórus-telítődési hatást eredményez emberi használat esetén”.  Szövettani és megfigyelési vizsgálataik után megállapították, annak ellenére, hogy olajról van szó, az emu olaj nem zárja el a pórusokat, ezzel segíti megőrizni a bőr egészségét.

Dr Margaret C. Craig-Schmidt, az Auburn Egyetem Nutrition and Food Science részlegének docense zsírsav analízis vizsgálatot végzett. Vizsgálatai után Dr Craig-Schmidt úgy vélte, hogy az emu olaj kedvező tulajdonságai miatt annak felhasználása ajánlatos lehet a kozmetikai ipar számára.

Az alabamai kutató, Alan Strickland szerint az emu olaj kiváló bőrbe hatoló képessége foszfor mentes összetételének köszönhető. ? A bőrünk foszfor hiányos, nem tartalmaz foszfort. Ha valaki foszfor tartalmú dolgot rak a bőrére, akkor a bőre megakadályozza annak behatolását. Bármit is teszünk a bőrre, ami foszfor hiányos, vagy egyáltalán nem tartalmaz foszfort, az azonnal felszívódik.

Dr Gr Hobday ausztrál kutató ?Emu olaj ? E természetes és régóta használt termék klinikai értékelése? című cikkében leírta, hogy az ausztrál kormány és több privát laboratórium már majd egy évtizede kutatja az emu olaj hatásait. ezek a laboratóriumok többszöri vizsgálataik után megállapították, hogy a megfelelően előállított emu olaj nem tartalmaz sem szteroidot, sem hormonokat, vagy akár baktériumokat. Dr Hobday megjegyezte, hogy 10 éves vizsgálatai alatt, melyet több mint 500 betegen végzett soha nem talált egyetlen allergiás reakciót sem, melyet az emu olaj váltott volna ki. Kiemelte, hogy a klinikai tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy az emu olaj legfontosabb tulajdonsága gyulladáscsökkentő hatása és gyors felszívódási képessége. Tapasztalatai szerint még a napsütés ellen is nyújt némi védelmet.

Dr Hobday 10 éves klinikai tapasztalatainak eredménye a következő:

  • Ekcéma ? csökkenti a bőr irritációját és gyulladását
  • Keloid ? csökkenti a heget, gyulladáscsökkentő hatása van
  • Égés ? támogatja a gyorsabb gyógyulást, csökkenti a fájdalmat és hegképződést
  • Izületek ? csökkenti a fájdalmat, a duzzanatot, és a merevséget ahol az izület közel van a bőrfelülethez
  • Zúzódás és izom fájdalom ? Jelentős kedvező hatással van a friss zúzódásokra és izomfájdalomra ott, ahol a sérülés felszín közeli.
  • Rovar csípés ? A csípő, viszkető érzést jelentősen enyhíti

A bosztoni Egyetem Bőrgyógyászati Intézményének professzora, Dr. Michael Holick (MD, Ph.D) szintén az emu olaj hatásait vizsgálta, és eredményei annyira meggyőzőek voltak, hogy azok szakmai körökben, folyóiratokban igen gyakran voltak beszéd tárgya.

Dr Holickot az érdekelte, hogy mely tényezők ösztönzik, illetve gátolják a bőr és a haj növekedését. Egereket szőrtelenítettek, majd vak teszttel, két hétig vagy emu, vagy kukorica olajat kentek az állatok bőrére.  Azt tapasztalták, hogy azoknál az állatoknál, akiket emu olajjal kezeltek 20%-kal nőtt a DNS szintézis, ami azt jelenti, hogy a sejt osztódási aktivitás és a szőr növekedési tevékenység 20%-al nőtt a kukorica olajat kapott állatokéhoz képest. A tapasztalt szőrtüsző növekedési tevékenység nagyon jól bizonyítható volt a kísérletekben, nyilatkozta Dr Holick.

Kapcsolódó termékek:

- Bokeberg termékek