A Havanese szőrápolásának legfontosabb eszközei


Havanese tenyésztőként sokszor fordulnak hozzám gazdik, hogy milyen eszközökre van szükségük Havanese kutyusuk ápolásához. Ha valaki éppen most szembesült ezzel a problémával, az az alábbi rövid cikkben megtalálhatja a szőrápoláshoz legszükségesebb eszközök listáját, melyeket én naponta használok és melyek véleményem szerint elengedhetetlenek egy jól ápolt kutyushoz. Cikkem nem csak Havanese tulajdonosoknak lehet érdekes, hasznos lehet más hosszú szőrű kuytus ápolásánál is, mint például Shih-tzu, Lasa Apso, Coton de tulear, Máltai selyemkutya, Yorkshire terrier, Tibet terrier, Afgán agár, stb.

Fésülő spray: Alap szabály: Hosszú szőrű kutyát szárazon SOHA nem fésülünk. A száraz szőr fésülés közben törik, kiszakad, ráadásul a szőr húzása kutyánknak fájhat. MINDIG használjunk fésülés könnyítő, un fésülő spay-t. A jó fésülő sprayt használva kutyánk szőre könnyen bomlik, később csomósodik be újra, és a kefében sem fogunk marékszámra szőrt találni. 

Tüske kefe: Ezek a kefék nélkülözhetetlenek a szőrápoláshoz. A legjobb eszköz az átfésüléshez, csomók bontásához. Az egyenes fémsörték jól csúsznak a szőrszálak között, nem tapadnak és a gumiágynak köszönhetően el is hajolnak, ha túl nagy ellenállásba ütköznének. Ezért nem tépik el a szőrt a csomóknál sem. Fontos, hogy olyan kefét válasszunk, amelyiknek nincsenek műanyag bogyók a sörtéi végén. Az igazán jó minőségű kefék sörtéi legömbölyítettek, így még kíméletesebben fésülhetünk vele. A rövidebb sörtés inkább bontáskor és a szőrtövekhez közeli fésüléshez hatásos, a hosszabb sörtés az általános átfésülésekhez, nagyobb felület átkeféléséhez praktikusabb. Több méretben és formában is létezik, érdemes egy általános és egy kisebb méretűt is beszerezni. Érdemes olyan márkát választani, ahol az eltérő szőrminőséghez eltérő puhaságú kefét is tudunk választani.

Tükrös kefe: A csomóktól mentes lábszőr fésüléséhez, szárításához, vagy egyes csomóbontási technikáknál is kiválóan használható, de nem kezdők számára, mivel könnyen lehet vele komoly károkat is okozni a szőrben. A fémsörték sűrűk,  nagyon vékonyak és hajlítottak.  Ebből adódóan szinte egyenként akadnak bele a szőrszálakba és így szépen eltépheti őket ahelyett, hogy kibomlanának a csomók. Általános átfésüléshez nem ajánlott használni. Több méretben is kapható.

Fésű: Alap felszerelésként érdemes beszerezni egy olyan fésűt, melynek kétoldalán eltérő sűrűségben állnak a fogak. Ajánlatos két méretet is választani, egy kisebbet a pofa szőr, a fej fésüléséhez és egy nagyobbat a test nagyobb felületeihez. A kisebb fésűt utazáskor is magunkal tudjuk vinni.  Használható a pofaszakáll fésüléséhez, a copf elkészítéséhez is, de én csomóbontáshoz is használok fésűt a bontás kezdeti fázisában. Ilyen esetre lehetőleg egy könnyebb fésűt keressünk, mert a fésű súlyát már rövid használat után is lehet érezni. :-)  A nagyobb fésűvel jól ellenőrizhető például, hogy kutyánkban maradtak-e csomók a bontás után. Különböző fogmérettel kapható.

Szőrvágó olló:  A mancsok körbenyírásához és a talppárnák közötti szőr kivágásához használható, nagyon csomós kutya esetén a csomók szétvágására. Különlegessége, hogy mikrofogazásának köszönhetően nem csúszik ki az élei közül a szőr. Ha egyszerű háztartási ollóval próbálkozunk sokkal nehezebb dolgunk lesz, mivel az élei szinte kitolják maguk közül a szőrtincseket, nem tudnak belekapaszkodni a szálakba. Képtelenség vele gyorsan és szépen dolgozni. Lehetőleg ne nagy ollót keressünk, hanem olyan méretűt, mellyel biztonságosan tudunk dolgozni a talpon és a fejen is.

Textil gumik: A kutyusok szemébe lógó szőr felfogására tökéletes. Kis méretet válasszunk, ne legyen a kutya fején egy nagy gumó. Előnye a csattokkal szemben, hogy ha félúton van a kicsúszás felé, akkor sem okoz sérülést, nem csikar, illetve nem tépi ki a szőrt. Ha pedig kiesett, maximum dobálósat lehet vele játszani, de darabokra rágni, megenni nem fogják. Nem kell érte kutyaboltba menni, teljesen jól megfelel e célra a legkisebb méretű textil hajgumi is.

Ajánlott termékek:

 Kapcsolódó cikkek: