Mitől csomósodik a kutyám szőre?


A hosszú szőrű kutyát tartó tulajdonosok többsége küzd a csomósodással.   A csomómentes szőr kiállításokon alap követelmény, ennek biztosítása azonban még egy tenyésztő számára is okozhat komoly nehézségeket.  Hétköznapi kutyusunk is sokkal ápoltabb, ha nem csomókban lóg rajta szőrtakarója. De mitől csomósodik kutyánk szőre? Mi befolyásolja a csomósodást?

A válasz összetett, fajtánként, sőt kutyánkként más és más. Írásunkban a leggyakoribb okokat nézzük át, melyek egy hobbi tulajdonos számára is fontosak lehetnek.

  • Genetika:

Kutyánk szőrének minőségét alapvetően a genetika határozza meg. Ha a szőr tekintetében az ősök problémás szőrrel rendelkeztek, nagy valószínűséggel az utódoknál is küzdeni kell ezzel a problémával. Ha a szülők kivételes tulajdonságú szőrrel rendelkeztek, utódaik nagyobb valószínűséggel viszik tovább ezt a tulajdonságot.

  • Táplálás:

A jó genetikai alapokkal rendelkező szőrt is el lehet rontani, ha valaki nem megfelelően táplálja kutyáját. A jól tápláltság szinte azonnal meglátszik kutyánk szőrén.  Például a szőrtakaró is mutathatja számunkra, ha kutyánknak allergiás panaszai vannak, vagy ha valamilyen vitamin hiányzik táplálékából. A nem megfelelően táplált kutya szőre sprőd, fénytelen, száraz, gubancolódásra hajlamos, növekedése lassú.

  • Kozmetikumok:

Sokan nem is sejtik mekkora kárt lehet okozni kutyájuk szőrében, ha nem megfelelő kozmetikai termékeket használnak, vagy ha nem használják a szükséges szerek valamelyikét, pl balzsamot fürdés után. Sok termék például rengeteg káros anyagot tartalmaz, melyek roncsolják a szőrt, vagy melyekre a kutyánk bőre allergiás reakciókat mutathat. Sok kozmetikum olyan erős maró hatású (pl egyes fehérítő szerek), hogy a szőrt egyszerűen szinte leégeti. Szintén érdemes odafigyelni a kozmetikumok PH értékére is, mivel a nem megfelelő PH érték gyorsan károsíthatja a szőrszálakat. Más termékek szárítják kutyáink szőrét, mely fokozza a csomósodást.

  • Mindennapi fésülés szakszerűsége:

A hosszú szőrt rendszeresen fésülni kell. Ha valaki nem szakszerűen fésül, fésűje, keféje nem megfelelő, vagy szárazon fésüli a szőrt, az komoly károsodást okoz.

  • A szőr tisztasága:

Csak tiszta szőrt lehet csomómentesen tartani. Ha kutyánk szőre koszos, még a legjobb kozmetikumok használata mellett is reménytelen a küzdelmünk. A koszos, homokos szőrt nem szabad még nagyon fésülni sem, mivel a kefe és a fésű ekkor ragad a szőrbe és kitépi a szőrt. A szőrszálakra rakódott kosz ilyenkor szinte összeragasztja a szőrszálakat és tulajdonképpen fésüléskor olyan csomókat bontunk, amelyek tiszta szőrben nem is jelentek volna meg.

  • Fürdetés, szárítás szakszerűsége:

Szintén gyorsan csomósodhat kutyánk szőre, ha nem megfelelően fürdetjük kutyánkat. A kozmetikumok töménysége, a mozdulataink, a törlés és szárítás, a hajszárítónk hőfoka, mind-mind befolyásolja kutyánk szőrének állapotát.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: